Eerste generatie.

De Gebroeders America richtten de drukkerij in 1924. Drukvormen werden in die tijd letter per letter tot een geheel samengepuzzeld en gedrukt op een machine met handinleg. Daarna moesten de letters weer één voor één teruggelegd worden in de letterkasten. Hun voornaamste werk waren de wekelijkse duivenresultaten en hier en daar een visitekaartje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de drukkerij stil, daarna werd ze opnieuw opgestart. De Gebroeders America hebben zo doorgewerkt tot 1960.

1924

Tweede generatie

In 1965 was het de beurt aan één van de zoons van de Gebroeders America om de zaak verder te zetten. August combineerde de drukkerij met zijn job als technisch leraar in het R.I.T.O. te Tongeren. Doordat er een constante groei was diende er vaak tot laat in de avond doorgewerkt te worden. Er werden dan ook verschillende machines bijgekocht om aan de eisen van het cliënteel te blijven voldoen.

1965

Heidelberg Degel

Eén van die aankopen was een Heidelberg Degel. Een oerdegelijke typo automatische pers die tientallen jaren haar diensten bleef bewijzen.

1970

Lynotype zetmachine

De Linotype is een zetmachine. In één machine zijn de functies van zetten en gieten verenigd. Op een Linotype wordt de tekst met behulp van een toetsenbord ingevoerd. Bij het aanslaan van een toets valt een matrijs met een letterteken uit een magazijn in een houder. Spaties vallen vanuit een ander kanaal tussen de woorden. Dit kunnen vaste spaties zijn, maar ook wig-spaties, die voor het gieten de regel afsluiten, en samen zorgen voor een uitgevulde regel. Als de regel (line) vol is wordt deze gegoten: zo ontstaat een hele zetregel uit één stuk metaal, dat na gebruik kan worden omgesmolten en opnieuw gegoten. Zetmachines leverden een grote tijdsbesparing op in vergelijking met het handmatige letterzetten. Bovendien werden er telkens nieuwe letters gegoten, zodat geen slijtage ontstond zoals bij herhaaldelijk gebruik van handletters.

1976

Derde generatie

Begin 1990 besloot ik de drukkerij verder te zetten. Na een carrière bij Plantin in Brussel wist ik dat ik diende te investeren in nieuwe machines en technieken. De overstap van Typo- naar Offsetdruk drong zich sterk op en was met een nieuwe Heidelberg GTO één-kleuren-drukpers een feit.

1990

Moderne snijmachine

Het vervangen van de oude manuele snijmachine door een nieuwe met computer verhoogde de snelheid en precisie in de workflow.

1994

Desktop publishing

De eerste Apple Computer in combinatie met de Adobe software InDesign, Illustrator en Photoshop opende een totaal nieuwe wereld. Vanaf dat moment deden we alle layout in eigen huis. We bepaalden nu immers zelf hoe het drukwerk er ging uitzien. Layout ging dan ook een steeds grotere rol spelen, het bepaalt immers de identiteit van de drukkerij en het drukwerk.

2002

PlateWriter

Aluminium drukplaten vervaardigen met de PlateWriter.

2009

Tweekleurenpers

Tweekleurenpers Heidelberg GTO52ZP

2014

Apple iMac

Om bij te blijven nieuwe iMac + Abobe CC software. Hiermee worden de ingewikkeldste ontwerpen mogelijk.

2018

100 jaar Drukkerij America !

Nu zijn wij in staat om een breed assortiment van drukproducten aan te bieden. Wij zullen dan ook verdergaan op de ingeslagen weg en erover waken dat klantvriendelijkheid, persoonlijke service en eerlijke prijzen prioritair blijft.

2024